• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/uchisarlilardernegi
SÖYLEŞİ

 

        Dünyanın sekizinci harikası olarak algı oluşturan Kapadokya’nın, konum, turistik özellik ve tarihi kalıntılar açısından en önemli bölgesinde yer alan Uçhisar ile ilgili bir söyleşiyi, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Ali Karaaslan ile yapmayı derneğimiz adına istedik. İsteğimiz kabul edilince de sorularımızı, kasabamızın en iyi şekilde tanıtımını ve özellikle geleceğe dönük düşünce ve planlarını ortaya koyacak olan sayın başkana yönelttik.

 
            İşte o söyleşimiz:
 
1- Mehmet ATILGAN (MA)- Sayın başkan, bu vesile ile sizi bir kez daha kutluyor, Uçhisar ve özellikle ülke turizmi için yapacağınız çalışmalarınızda başarılı bir dönem geçirmenizi diliyoruz.
 
  • Ali KARAASLAN (AK) - Çok teşekkür ederim.
 
2- MA- Okuyucularımızın sizi daha iyi tanımaları için özgeçmişinizden bahseder misiniz? Ayrıca Uçhisar deyince ilk aklınıza gelen ne olmaktadır. Neyi anlatıyor Uçhisar size?
 
  • AK -  1957 yılında Uçhisar Kasabası'nda dünyaya geldim. İlk ve Orta öğrenimini Uçhisar'da tamamladım. Nevşehir Ticaret Lisesi ve Ankara Üniversitesi Muhasebe Bölümlerinden mezun oldum. 1976 yılında Ankara'da memuriyet hayatına başladım ve Çalışma Bakanlığı'nda Daire Müdürlüğü görevinde bulundum. 1984-2002 yılları arasında Nevşehir İş ve İşçi Bulma Kurumu'nda çalıştım. Şu anki adı Türkiye İş Kurumu olan kurumda Şef ve Müdür olarak görev yaptıktan sonra, aynı kurumdan 2002 yılında emekli oldum. Emekliliği sonrasında, turizm sektörüne adım attım ve hediyelik eşya, seyahat acenteciliği ve butik otel işletmeciliği yaptım. Uçhisar'da bir konaklama tesisisinin mülk sahibi ve ortağı olup, evli ve iki çocuk babasıyım.
 
  • Uçhisar deyince ilk aklımıza gelen şey Uçhisar Kalesi ve Uçhisar Beldemizin Kapadokya Bölgesindeki vurgulayıcı butik otelleridir.Uçhisarın bize kendi varlığımızı, çocukluk ve gençlik aşkımızı, eğitim- öğretim hayatımızı, kaybettiğimiz ebeveynlerimizi ve kazandığımız yeni neslimizi anlattığını ifade edebilirim.
 
3- MA- 30 Mart seçimleri öncesinde ne zaman belediye başkanlığına aday olmayı düşündünüz? Çünkü adaylığınız konusunda kesin duyumu seçimlerden biraz önce alabildik. İktidar partisinden on’dan fazla aday adayı açıklanmışken partinizden bir girişim olmamıştı.
 
  • AK - Uçhisar Belediye Başkanı olmak mutlak suretle her Uçhisarlı sorumlu vatandaş gibi benimde hayal ettiğim bir makamdı. Uçhisar ve Türkiye üzerinde düşünceleri olan bir insan olarak belediye başkan adaylığı teklif edildiğinde de sorumluluktan kaçmayı düşünen birisi olmayışım üzere bu öneriyi kabul ettim.
 
4-MA- Çok sayıda aday adayının olmasını particilik anlayışı ile değerlendirmekten ziyade, iktidarın adayının kazanma olasılığının yüksek olmasına bağlayacak olursak, seçim öncesinde kazanacağınıza inanıyor muydunuz? Seçimi önde bitirmenizin nedenleri sizce nelerdir?
 
  • AK - İktidara mensup partinin aday adaylarının çok olması İktidar Partisinin desteğini alacaklarına inanmalarından kaynaklandığı kanısına varmaktayım. Şahsım adaylığımı açıkladığım tarihten itibaren seçimi kaybetme gibi bir vehmi hiçbir zaman taşımadığımı belirtmek isterim. Bunun nedeni ise 57 yıllık ömrüm içerisinde ( 10 yıllık Ankara bölünmesi hariç ) 47 senemin Uçhisar’da geçmesi ve beni Uçhisarlı’nın çok iyi tanıması, hayatımın ömür dizini içerisinde geçen süresinin olumsuzluklar ile değil olumlu bir süreç taşıyarak geçmesinden kaynaklandığına inanıyorum.
 
5-MA- Belediyeyi teslim aldığınız gündeki durum ile bu günkü durum arasında ne fark var. Bu güne kadar neler yaptığınızın bir özetini çıkarır mısınız?
 
  • AK -  Belediyeyi teslim aldığımız günkü durumumuz mali bakımdan içler acısı bir durum idi. 8.500.000,00 TL.toplam belediye borcumuzun bulunduğu ve bu borçtan İller Bankası hariç ( 6.000.000,00 TL).2.500.000,00 liranın Belediyemizin sıcak borcu olduğu ve hemen ödenmesi talep edilen borçlardan olduğu muhasebe kayıtlarımızda bulunmaktadır.
 
  • Şuandaki mevcut durumumuz ise 2.500.000,00 TL.sıcak borcumuzun kapatıldığı, ayrıca 23 bin metre karelik yol ve kaldırım çalışması yapıldığı, belediyeciliğin ana görevleri statüsünde bulunan temizlik vb. görevlerin yerine getirildiği, ona ilaveten de altı buçuk senedir takipte olan ve onaylattırılamayan Koruma Amaçlı İmar Planımızın dört aylık bir zaman dilimi içerisinde onaylattırıldığı, toplumsal kalkınmanın kadınımızdan başladığı bilinci ile Uçhisar’ımız da bir kadın konseyi kurulduğu,  turizm – sağlık- sosyal projeler ve eğitim  olmak üzere dört sınıfta kadın konseyimizin tasnif edildiği ve bu yönde gruplar halinde çalışmalara başlandığı, ayrıca merkez camiimizin yanındaki Uçhisar Fatih İlköğretim Okulu Doğuş Gurubu (Doğuş Gurubu sponsorluğunda) 575.000 $ maliyet bedelli restorasyon işlemi tamamlanarak mevcut binaların ve dükkanların kadın meclisimize tahsisi planlanmıştır. Ayrıca belediyemize ait İnönü mevkiindeki arazimiz üzerinde organik tarım ve hayvancılık arazisine ait işletme ruhsatı alınmıştır.
 
6- MA- Söyleşimizi izninizle üç ana konuda toplamak istiyoruz: TURİZM – TARIM ve SOSYAL KONULAR.
 
A)  TURİZM:                                                                                                    
(A1)- MA- 1960’lı yıllara kadar kasabamız ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu biliyoruz. Özellikle 1970’li yılların başlarından itibaren yörenin yavaş yavaş turizme açıldığını, giderek de bu konuda ivme kazandığını görüyoruz. Kapadokya’nın en zirve noktasında yer alan beldemiz gün geçtikçe daha çok tanınmakta ve olanakları da o oranda artmaktadır. Sizce bölge ölçeğinde Uçhisar’ın en önde yer alan avantajları nelerdir?
 
  • AK - Öncelikle beldemizin konumu büyük bir avantajdır. Sahip olduğu kültürel, tarihsel ve doğal değerlerle Kapadokya Bölgesi’nin zirvesi durumundaki beldemiz aynı zamanda turizmin kalbidir. Bütün A plus tesisler ve yatırımcılar beldemizde bulunmaktadır. Beldemizin başka bir avantajı da bu kadar değerli tesisin bulunmasıyla birlikte, yerleşimin ve nüfusun artmasıdır. Milli park sınırları içinde olup da nüfus ve yerleşik hayat sorunu yaşamayan ender yerlerden birisi de Uçhisar’dır.
 
(A2)-MA- Kapadokya bölgesinde yatak sayısı ne kadardır, bunun kaç adedi Uçhisar sınırlarında yer almaktadır?
 
  • AK - Yaklaşık 1600 yatak kapasitesine sahip tesislerimizde her sınıfa hitap edecek hizmet verilmektedir. Şu anda 27 adet konaklama tesisimiz bulunmaktadır.  
 
(A3)-MA- Bölgede turistin konaklama süresinin üç gün civarında olduğu bilgisine sahibiz. Bu sürenin hiç değilse yöremizde artırılabilmesi mümkün mü ? Mümkün diyorsanız neler yapılmalı ya da bu konuda yapmak istedikleriniz nelerdir ?
 
  • AK - Bu konaklama süresini arttırmak için bölge adına çeşitli alternatif turizm alanları üretilmektedir. Ayrıca bizimde destek verdiğimiz Kapadokya-Erciyes kültür turu projesi hızla ve başarıyla ilerlemekte. “Cultural skiing” adıyla çıkış yapan projede kış döneminde Erciyes Kayak Merkezi’ne kayak yapmaya gelen ziyaretçilere iki gece konaklamalı  Kapadokya turu imkanı sunuluyor. Böylece ölü sezon diye tabir ettiğimiz dönemde de bir hareketlilik sağlanması hedefleniyor.
 
(A4)-MA- Ağanın Kale grup turizminde program dahilinde ziyaret edilecek yer olduğu için kasabamızı ziyaret eden her grup zirvesine çıkmakta ve Kapadokya’yı balondan seyreder gibi izlemektedir. Uçhisar’da kale düzeyinde turistik değere sahip yerler vardır. Örneğin Güvercinlik Vadisi bunlardan birisi. Bu vadiyi Göreme ile bağlantılı olarak değerlendirip bir şeyler yapabilmek (insanların savaklardan geçişini sağlayarak “Hayal Vadisi Yürüyüşü” gibi) mümkün mü ? Ya da buna benzer etkinliklerin yapılabilmesi düşünülmekte midir ?
 
  • AK -  Turizm kitaplarında da yer alan Güvercinlik Vadisi bölgeye gelen her turistin gitmek istediği bir yer haline geldi. Vadinin gece de gezilebilmesi için bir aydınlatma projesi var gündemde. Maliyetini Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin karşılayacağı aydınlatma projesini uygulamayı düşünüyoruz. Böylece vadi sadece gündüzleri değil geceleri de gezilebilecek.
 
(A5)- MA- Bir zamanlar Uçhisarlı’ nın su ihtiyacını karşılayan mahalle çeşmelerinin şu andaki durumları nedir? Bununla bağlantılı olarak bulgur üretim yerleri olan “dink” ler ne alemdedir, bu konularda bizleri aydınlatır mısınız ?
 
  • AK -  Kasabamızın önemli bir kültürel varlığı olan tarihi dink için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gerekli müracaatları yapılmış, tescili alınmıştır. Buna ilişkin daha somut çalışmalarımız olacaktır. Gedik, ve Aşağı Mahalle çeşmesinin bulunduğu alanda sokak iyileştirme çalışması başlatılmış, ihalesi yapılmıştır.
 
(A6)- MA- Evler değil mahalleler, yabancılar tarafından alınarak lüks konaklama tesisleri kuruldu. Aralarında Kaya oteli gibi nam salanlar var. Bu anlamda, emlak vergisi açısından bu gibi tesislerin, belediyenin gelirlerine katkısı yerli halkın ödediği vergilerden farklı mıdır ?     
 
  • AK - Söz konusu vergiler belediye meclisimizce değerlendirilmiştir ve bu tesislerin emlak vergisi matrahları diğer konutlara göre daha yüksektir.
 
(A7)- MA- Kaya Oteli’nin durumu nedir? Görevinize başladıktan sonra gerçekleşen ihalesi konusunda neler söylemek istersiniz ?
 
  • AK - Beldemizde bulunan mülkiyeti Uçhisar Belediyesi’ne ait Uçhisar Kaya Otel’in ihalesi 30 Ekim’de yapıldı. Dokuz yıllığına kiraya verilen otelin ihalesine 3 firma katıldı. Uçhisar Kaya Otel ihalesini yıllık 1,860.000,00 TL. (KDV hariç) ödemeyi teklif eden Tan Turizm Hava Taşımacılık Tic. A.Ş. firması kazandı. Kasabamıza hayırlı olmasını diliyorum. Yapılan ihale sonrasında hem kasabamıza hem de bölge turizmine büyük katkılar sağlanacağına inanıyorum.
 
(A8)- MA- Ağanın Kale’nin işletmesi kimler tarafından yürütülmektedir? Bu konuda söylemek istedikleriniz var mıdır ?
 
  • AK - Orman Su İşleri Bakanlığı ve belediyemiz arasında 23.07.2014 tarihinde yapılan protokolle Uçhisar Kalemiz 5 yıl süreyle yine belediyemiz tarafından işletilecektir.
 
(A9)- MA- Halkın sabır göstererek beklediği doğal gaz konusunda, turizm konusunu da ilgilendirdiği için soruyorum, durum değerlendirmesi yapar mısınız ?
 
  • AK- Belediyemizin bu konuda bir çalışması yoktur. Uçhisar, Ortahisar ve Göreme doğalgaz projesinde kapsam dışı tutulmuştur. 2016 yılı çalışma programında fizibilite çalışmaları yapılarak bu konu ele alınacaktır.
 
(A10)- MA- Ürgüp yolu trafiğe kapatılarak, Tekeli Mahalle’de (Cevizli) olduğu gibi, vadinin seyirlik özelliği de dikkate alınarak turistik amaçlı ticari etkinliklere açılabilir mi?
 
  • AK - Ürgüp Yolu’nun trafiğe kapatılması 1. ve 2. derece sit alanı olmasından dolayı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu iznine tabi olduğundan istimlak gerektirir. Dolayısıyla söz konusu alanda trafiğe kapatma uygulaması yapılamayacaktır. Ancak kaldırım çalışması yapılabilir. Bu konuda projemizi uygulamayı düşünüyoruz.
 
(A11)- MA- Turizm konusunda dile getirmediğimiz ancak sizin üzerinde durmayı istediğiniz konular var ise lütfen açıklayınız.
 
  • AK - Kasabamızın Kapadokya Bölgesi’nde ne denli önemli bir konumda bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Sahip olduğumuz doğal ve tarihi değerler ile birlikte birbirinden kaliteli hizmet veren, dünya çapında ödülleri bulunan çok sayıda butik otelimiz de kasabamızın farkını ortaya koyuyor. Turizm konusunda yeni yatırımcılarımıza sağladığımız destek ve gösterdiğimiz kolaylıklar kasabamızın hala yatırım konusunda tercih edilen bir yer olmasını sağlıyor. Bununla birlikte tanıtım konusuna çok önem veriyoruz. Katıldığımız yurt içi ve yurt dışı organizasyonlarında kasabamızın değerlerini en iyi şekilde tanıtıyoruz. Uçhisar gün geçtikçe bölgenin yıldızı olmaya devam edecektir.
 
B)   TARIM
Kuru fasulyesi, patatesi, cins cins elması ve yirmiden fazla çeşitte üzümü ile, bu gün turizm özellikleri ile nasıl ünlü ise, bir zamanlar bu ürünleri ile de ünlü idi kasabamız. Aşağı Yüz mevkiinin kara üzümü, Yukarı Yüz mevkiinin diğer ürünleri akıllarda yaşatılmaktadır hep.
 
Sayın Başkan, o günleri hayaller dururuz da, hayallerimizin belli oranlarda da olsa gerçekleşmesini de isteriz. Bu konuda, belediyenin öncü rolünü de göz ardı etmeden sizce bir şeyler yapılamaz mı? Bu sorumuzu yanıtladıktan sonra tarım konusundaki düşüncelerinizi de almak istiyoruz. Ne diyorsunuz tarım konusunda?
 
  • AK -  Kasabamız İnönü Mevkii’nde bulunan belediyemize ait yaklaşık 500 dönüm arazimizde tarım açısından en uygun alanda tarımsal faaliyetleri tekrar canlandıracak organik tarım projemizi hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık. İmar planı ve imar planına altlık hazırlıkları gibi konularda çalışmalar yapılmaktadır. 2015 yılında altyapı çalışmaları başlayacaktır.
 
C)  SOSYAL KONULAR VE DİĞERLERİ:
 
(C1) -MA- Kasabamızdaki mevcut okullar ve öğretmenler hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz? Öğrencilerin durumu nasıldır, öğrenim esnasında maddi olanaksızlık yüzünden okuyamayan ya da güçlüklerle karşılaşan öğrencilerimiz için belediye olarak, vatandaşlar olarak neler yapılmaktadır ya da yapılması düşünülmektedir?
 
  • AK - Kasabamız öğrencileri Uçhisar Haydar Çankaya İlkokulu ve Ortaokulu olarak tek binada öğrenim görmektedir. Uçhisar’ımıza yakışır bir binada öğrenim verilmekte ve eğitim-öğretim yılı içinde de okulumuzun her türlü ihtiyacı hem belediyemiz, hem yatırımcılarımız hem de hayırsever vatandaşlarımız tarafından üstlenilmektedir. İlkokulumuzda 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 10 öğretmen ve 4 hizmetli personel; ortaokulumuzda ise 1 müdür yardımcısı, 15 öğretmen görev yapmaktadır.  İlkokulda 202 öğrencimiz, ortaokulumuzda ise 143 öğrencimiz vardır.
 
(C2)-MA- 2006 Yılından beri belediye-dernek dayanışması ile ihtiyaç duyan Uçhisar’lı yükseköğrenim öğrencilerine maddi destek verilmektedir. 2014-2015 öğretim yılında derneğimiz tarafından destek gören öğrenci sayısı sekiz olarak belirlenmiştir. Belediyemize otuzun üzerinde öğrencinin bu etkinlikten yararlanmak için başvurduğunu biliyoruz. Bu öğrenciler için ne yapıldığını açıklar mısınız?
 
  • AK -  Bu yıl belediyemize yapılan 56 yükseköğrenim öğrencisinin ihtiyaçlarının karşılanması hususunda yardımcı olmak amacıyla koordinatörlüğümüzde siz değerli hayırsever vatandaşlarımız ve şirketlerimizin katkısıyla, öğrencilerimize maddi destek sağlanmaktadır. Bu desteği önümüzdeki yıllarda da düzenli olarak sağlayacağız.
 
(C3) -MA- 1930 lardan beri hizmet veren ilkokulumuzu sayın hemşerilerimiz merak etmektedirler. Şu anda burası hangi amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca, Halk Kütüphanesi hakkında bilgi vermenizi isteyeceğiz. Halkın kitap okumaya teşvik edilmesi konusunda belediye olarak neler yapılmıştır ya da yapılması düşünülmektedir?
 
  • AK -  Merkez Camii yanında bulunan tarihi Eski Fatih İlkokulu kasabamızın tarihi ve kültürel bir değeridir. Bu değerimizi, kasaba halkımızın ve bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin hizmetine sunacak, içinde müze, el sanatları merkezi, restoran olacak şekilde bir planlama yapıyoruz. Kasabamızda butik otel sahibi de olan Doğuş Grubu’nun maddi desteğiyle restorasyon ve düzenleme çalışmalarına başladığımız okul binamız yaklaşık 5 ay içinde hizmete girecektir. Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz kadın meclisimize tahsis edeceğimiz tarihi binada kasabamız kadınlarına da istihdam sağlamış olacağız. Tamamlandığında Uçhisarımızın yemeklerinin yapıldığı ve ziyarete gelen misafirlerimizin de yiyebileceği restoranda bölgenin de ihtiyacı olan geleneksel ev yemeklerinin tadına varılacağı farklı bir yer halini alacaktır. Ayrıca yine kasba kadınlarımızın kendi elleriyle ürettikleri el sanatı ürünlerinin de sergileneceği, satışının yapılacağı merkez, uğrak bir yer haline gelecektir.
 
(C4)-MA- Eski Uçhisar’ın sınırları içerisinde kalan Aşağı Mahalle, Tekeli Mahalle camileri ve Dutlu Cami hakkında bilgi verir misiniz?
 
  • AK -  Dutlu Camii ile ilgili Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile proje çalışmaları devam etmektedir. Aşağı Mahalle Camii ve Tekelli Mahalle Camii ibadete açık bir durumdadır. Ancak söz konusu camilerimizde cemaat olmadığından bu camilerimizin yakışır bir şekilde restorasyonunu yaptırmayı ve hem camii hem de İslam kültür merkezi gibi değerlendirmeyi ve camilerimizde İslam adına misyonerlik hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yapmayı planlıyoruz.
 
(C5)-MA- Çevre yerleşim merkezleri ile Uçhisar arasında ulaşım nasıl sağlanmaktadır?
 
  • AK -  Taşımacılık işleri 3348 sayılı yasa gereği 30/09/2014 tarihi itibariyle D-4 yetki belgeleri tüm belediyelerde iptal edildiğinden özelleştirilmiştir. Şu anda Uçhisar-Nevşehir arasında ulaşım işi karşılıklı seferler halinde iki özel firma tarafından yapılmaktadır.
 
(C6)-MA- Koru Mokamp olarak bildiğimiz Çubuk mevkiindeki tesisler hangi amaçlı kullanılmaktadır?
 
  • AK -  Eski Koru Mokamp şu anda müstecirleri tarafından boşalttırıldı. Metruk bir halde bulunmaktadır.  Ancak söz konusu yerle ilgili ciddi iki proje bulunmaktadır. Bu projeler doğrultusunda asgari 2.5 milyon TL. lik yatırım yapılarak yap işlet devret modeliyle değerlendirilmesi düşünülmektedir.
 
( C7)-MA- Kasaba mezarlığı hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, aile mezarlığı satın alınması konusunda da bilgi vermenizi isteyeceğiz. Şu anda mezarlığın yeterliliği ve gelecekte ihtiyaca yanıt vermesi konusuna da değinirseniz iyi olur.
 
  • AK -  Şu anda kasaba mezarlığımız yetersiz bir durumdadır. Yaklaşık 30 hektar kadar ilave kasaba mezarlığı alanı için istimlak çalışmasına başladık.
 
(C8)-MA- Göreme’li çok sayıda ailenin Uçhisar’a yerleşerek ev bark sahibi oldukları duyumunu alıyoruz. Bu konuya bağlı olarak üyelerimizin sık sık sorduğu kasabamızın imar durumu hakkındaki sorulara da yanıt verirseniz memnun oluruz. Bu çerçevede nedir durum lütfen açıklayın?
 
  • AK - Kasabamızın şu anda 10.000 nüfusa yetecek kadar imar durumu bulunmaktadır. Bu nedenle arsa sıkıntımız yoktur. Ancak arsa fiyatlarının yüksek olması nedeniyle dar gelirli vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla arsa satın alıp konut yapmaları zorlaşmıştır. Bunu kolaylaştırmak adına gerekli önlemleri almak için çalışmalar yürütmekteyiz.
 
7- MA- Sayın Başkan, uzun uzun yanıt gerektiren sorularımızla sizi yorduk. Ancak, hemşerilerimizin bu konularla ilgili aydınlanmaları da yararlı olmuştur diye düşünüyorum. Uçhisar ve Uçhisar’lılar için çalışmak, görev yapmak amacıyla dayanışmamızın devam edeceğine inancımız tamdır.
 
Derneğimiz adına teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

 

 

 


  
1991 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın