ABDULLAH OKKIRAN

abdullahokkiran61@gmail.com
BİR DOSTU, SONSUZLUĞA UĞURLARKEN.
18/09/2017

Acı haber 05.09.2017 günü sabahı gelmişti. O gün bir eşi, babayı, dedeyi, iyi bir dostu, arkadaşı, ağabeyimizi, sevgili Mehmet ATILGAN'ı kaybetmiştik.

Yaklaşık 20 yıl önce tanıdığım her yönüyle mükemmel bir insan aramızdan ayrılmıştı. O gün, onu sonsuzluğa uğurlarken tüm sevdiklerinin yüzünde zamansız ayrılışının yarattığı hüzün, göz pınarlarına dolan bir damla yaş vardı. O gün, yakalarımıza takılan resim ağır gelmişti yüreklerimize.

Akşam eve dönerken, 20 yıl önce ilk tanışıklığımız, anılarımız, çalışmalarımız gözümün önünden bir film şeridi gibi geçmişti. Her telefon açtığında veya aradığımda o sakin ve nazik sesiyle "Abdullahcığım" diyerek konuşmasına başlamasını, Dernek çalışmalarında bana gönderdiği maillerinde, her cümlenin sonunda istisnasız kullandığı,

.......ilgine teşekkür ederim, selam ve sevgilerimle Hoşça kal.

demesini hatırlıyor ve tatlı bir gülümseme ile birlikte, yüreğimde, bir dostu, ağabeyi kaybetmenin hüznünü hissediyordum.

Bir yazısında okuduğum ve zaman zaman da dernekte sohbet ederken sık sık dile getirdiği sözlerini anımsıyorum bir an!

...sevgiyle, umutla ve güzelliklerle dolu bir yaşam için, sorumluluklarımız ve her birimize düşen görevleri yerine getirebilme heyecanımız hiçbir zaman kaybolmasın.

Mehmet Ağabeyimizin bu söyledikleri ile yaptıkları birbiriyle örtüşüyordu. Dernekte üstlendiği sorumluluğun bilinciyle üzerine düşenleri yerine getirirken heyecanını ve mücadeleci ruhunu hiçbir zaman kaybetmemişti. Onu tanıdığım kadarıyla sevgi ve güzelliklerle dolu bir yaşam sürdürmüştü.

Derneğimiz kayıtlarına her bakışımda birçok fedakar insan arasında onun izlerine rastlıyor ve anılarımı hatırlıyorum.

Derneğimiz ilk defa 1968 yılında faaliyete geçmişti. Ancak daha sonra bir takım zorunluluklarla kapatılmıştı. Yıllar sonra Uçhisar'lıların özlemine çare bulmak adına bir avuç gönüllü, 1998 yılında büyük fedakarlıklarla Derneğimizi yeniden açarak hemşehrilerinin hizmetine sunmuş ve Uçhisar'lılar arasındaki dayanışma duygularının yeniden canlanmasına vesile olmuşlardı.

Tarih 25 Şubat 1998, günlerden Çarşamba, Derneğimizin Geçici Yönetim Kurulu ilk toplantısını yapmış ve Başkan Vekilliği görevine seçilmişti.  31 Ocak 1999 tarihinde yapılan 1 inci Genel Kurul sonucuna göre Yönetim Kurulunda yapılan işbölümü neticesinde, yine Başkan Vekilliği sorumluluğunu üstlenmiş, 2003-2005 döneminde iş ve sağlık sorunları nedeniyle yönetimdeki görevine ara vermiş isede, bu dönemde dernek üyesi sıfatı ile desteklerini hiçbir zaman esirgememişti.

17 Nisan 2005 yılından itibaren de fiilen ve kesintisiz Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almış ve bu dönemde ekibi ile birlikte birçok etkinliklere ve projelere imza atılmasına öncülük etmişti.

Bu arada, onunla ilk karşılaştığım bir anımı da paylaşmak istiyorum. 1998 yılında Derneğimiz yeniden kurulmuş ve Ulus'ta bulunan tek odalı bir işyerinde faaliyet gösteriyordu. Derneği bir Cumartesi günü ziyaret etmiştim. Mehmet ağabeyde oradaydı. O nazik hitap şekli ile ayağa kalkarak "Hoş Geldin" dedikten sonra, hatırımı sormuş ve benimle çok yakından ilgilenmişti.

Hiç unutmuyorum, masanın üstünde duran Üyelik formunu bana uzatarak,

"derneğin senin gibi gençlere ihtiyacı var" demiş ve o gün dernek üyeliğini tamamlamıştı.

20 yıl süreç içerisinde Dernek çalışmaları için bir araya geldiğimizde, ilk olarak hal hatır sorardı. Sağlık ve eğitime çok önem veriyordu. Fırsat buldukça çocuklarımın eğitimi ilgili yönlendirmelerde bulunur, bilgi birikimlerini aktarırdı.

2010 yıllarında dernek faaliyetlerinin internet ortamından duyurulması yönünde bir fikir ortaya atmış ve bunu benimle paylaşarak, ne yapabiliriz demişti.

Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde profesyonel olmayan bir Web Sitesini devreye soktuğumuzda heyecanı bir kat daha artmıştı. İlk duyurumuzda dernek ile ilgili ayrıntılı bilgi vermiş, üyelerimizin kendilerine destek olmaları çağrısında bulunmuştu, bu yazısını kaleme aldıktan sonra mail ortamından bana göndermede teknik aksaklıklar nedeniyle zorluk çekmiş ve gönderdiği mailinde;

-Abdullahcığım ilk yazımızı biran önce yayınlamamız lazım, ama sana bir türlü gönderemedim, ilgini bekliyorum, selam ve sevgilerimle hoşça kal.
 Diyerek sıkıntısını dile getirmişti.

Zaman içerisinde "Site Yazarları" bölümünde yazılar yazmaya başlamış, diğer bir kısım üyelerimizin ve hemşehrilerimizin de bu bölümde ve "Konuk Yazar " bölümünde yazı yazmaları için birçok girişimlerde bulunmuştu. Yayınlamadan önce kendisinin birbirinden değerli yazılarını ilk okuma şansını yakaladığım için çok mutluyum.
2011 yılından itibaren Web sayfamızda yayınlanan yazılardan "Uçhisar İçin" yazı dizisi 15'e ulaşmış ve diğer taraftan "Öyküler, Anıları, Aşk, Aile, Dostluk, Arkadaşlık, Mutluluk, Sevgi..." gibi konuları içeren toplam 39 adet yazısı yayınlanmış, bunların yanında dernek çalışmaları ile ilgili duyurular, faaliyetler ve bir kısım konularda onlarca yazısı bulunmaktaydı.

En önemli projelerden gördüğü ve Uçhisarımızı daha geniş yönleri ile tanıtmak ve geçmiş ile güncel konuları konuşmak amaçlı olarak Uçhisar Belediye Başkanımız Sayın Ali Karaaslan ile başlattığı "Söyleşi" projesine, Uçhisar kütüphanesinde yıllarca görev yaptıktan sonra emekli olan Sayın Yılmaz Ünlü ile bir söyleşi gerçekleştirerek devam etmiş ve benzer amaçlı söyleşilere devam etmek adına benimle paylaştığı yarım kalan girişimleri bulunmaktaydı.

Dernek faaliyetlerinin yanısıra, 2012 yılında "Mağdur" adında öykü kitabını yayınlamış, uzun süredir üzerinde çalıştığı "Kapadokyalı " adlı Roman ise Nisan/2017'de basılmıştı. Son kitabında Uçhisar özlemi içerisinde, yöre kültürümüzü kendi anıları eşiğinde tanıtmaya çalışırken, diğer taraftan Derneğimiz misyonunu yerine getirilmesine bu vesile ile büyük katkılar sağlıyordu.

Derneğimizin bürokratik işlemlerine özel bir önem verirdi. Gelir-Gider durumlarını ve Valilik Dernekler Masasına verilecek yıllık Denetim Raporlarının hazırlanmasında büyük titizlik gösterirdi. Eğitim Yardımı, Ramazan paketi, hasta ve diğer ziyaretlerde, Bayramlaşma buluşmalarında, Geleneksel gecelerin ve iftar yemeklerinin düzenlenmesi işlemlerinde, bir kısım seyahat organizasyonlarında, günler öncesinden hazırlıklara ve görüşmelere başlar ve bu işleri öncelikli olarak takip ederdi. Benim yürüttüğüm bir kısım işlerde ortaya çıkan aksaklıklarda ve işlerimin yoğunluğu nedeniyle derneğe gidemediğim zamanlarda, telefon açar yumuşak bir dille derneği ihmal ettiğimi söylerdi.

Dernekçilikte ilgisizlik olmamalıydı. Onlarca üyemiz, maddi ve manevi katkılarla, çok büyük fedakarlık gösterirken, bir kısım hemşehrilerimizin derneği ihmal etmesini kabul etmiyordu. Derneğin faaliyetine ara vermesi yönündeki düşüncelere şiddetle karşı çıkıyor. Üyelerin bu ihmalinde kasıt olmadığını her fırsatta dile getiriyor ve derneği ayakta tutmak adına onlarla bizzat irtibat kurarak, mücadeleci ruhundan vazgeçmiyordu. Profesyonel bir Dernekçilik bunu gerektiriyordu. Kendi hayat görüşünde olduğu gibi bu alanda kırgınlığa yer yoktu, isteği ve mücadelesi hep bu yöndeydi.

Birçok defalar şahsen umudumu yitirsem de, 20 yıllık bu süreçte en çok etkilendiğim onun bu mücadeleci yönüydü. Bu vesile ile Derneğimizin ayakta durmasına ve bugüne taşınmasına katkısı olan, yönetimde görev alan veya almadığı halde her fırsatta desteklerini esirgemeyen tüm fedakar hemşehrilerimizi, büyüklerimi sevgi ve saygı ile anıyorum.
Aramızdan ayrılanlara Allah'tan rahmet diliyorum. Bundan sonra da derneğimizin daha ileriye taşınması yönünde mücadeleci ve fedakar üyelerimizin bulunduğunu biliyor ve bu konuda umudumu yitirmek istemiyorum.

Mehmet Ağabey, 20 yıllık bu süreçte ikili diyaloglarımızla, çalışmalarımızla ve bana aktardığı bilgi birikimi ile sonsuza kadar  sevgiyle anılarımda yaşayacak.

Kişiliği ile mükemmel bir insanı, Mehmet ATILGAN'ı, O gün sonsuzluğa uğurladık. Dernek çalışmalarında bana gönderdiği maillerinin sonunda kullandığı ve her telefon görüşmesinde bana yaptığı hitap ile kendisine seslenmek istiyorum;

Mehmet Ağabey;

".......ilgine teşekkür ederim, selam ve sevgilerimle Hoşça kal"

Ruhun şad olsun, Işıklar içinde uyu.

Abdullah OKKIRAN
17 Eylül 2007

633 kez okundu. Yazarlar

Yazarın diğer yazıları